náklonová fota nejen z Masarykova okruhu..


proč se bouralo, kdo byl nejrychlejší a kdo nejsmutnější - referát z akce

05.05.2009 19:52

Nedělní pohár ČMN pořádaný ProSpeed agenturou v Mostě se nesl ve znamení poměrně bezohledných manévrů některých jezdců a z toho vyplývajících častých kritických situací na dráze. Jen na výjezdu z rychlé táhlé zatáčky za Matadorem se za nedělní odpoledne sbírali tři jezdci a to nebylo vše.. žlutými vlajkami se mávalo jako na prvního máje (traťáci měli dva dny zpoždění ;-)) Musela se proto opakovat přerušená kvalifikace skupiny FAST a dokonce byl z časových důvodů zrušen i volný trénink této skupině. 

Ale začněme od začátku. Po uhnízdění většiny účastníků na plácku před benzínkou dorazil po ose na laminátech NoFear4, který sebevědomým výrazem maskoval psí oči házené na borce z týmu Mišuge, jelikož samozřejmě něco potřeboval… Nevím jak to nakonec dopadlo, avšak Majkl a Stepos se zdají být jasnými adepty na vítězství v anketě o dobré srdce, jelikož NoFear4a jistě neodmítli.

 

Místo Pepyzdepa (který se kvůli stále neopravené Perňově bývalce tentokrát představil v roli diváka) jel Igor, který zajistil též dopravu Daweho a jeho motky z Brna (díkec) - on totiž Dawe ještě v zimě - hned po nahlášení se do všech závodů neprodleně zakoupil vozík na motorky, aniž by měl kouli za autem. (Na to staré ji nemá cenu přidělávat, čeká se na šrotovné...) takže před každým Mostem řešíme dramatickou otázku: jak se tam dostaneme? Metodu NoFeara4 zavést neplánujeme a kamarádi s příslušně vybavenými auty docházejí..

 Následovalo tradiční připevňování držáků na transpondéry (hádejte, kdo měl a kdo neměl pásky? Díky Majkle a Steposi :-)), nasazování nahříváků, které Dawe koupil právě ten den...

a lepení nových polepů na motorky. Jak bylo vysledováno, v Mišuge teamu je hlavní lepič Majkl, nikdo jiný nemá v tomhle směru důvěru :-)

V rámci přátelského haštěření proběhl ještě pokus ukrást NoFear4ovi transpondér, což se sice povedlo, ale Dawe se sportovně přiznal. Škoda, protože NoFear nakonec skončil na stupních vítězů - třetí.

Ještě malá poznámka k Mipovým destičkám. Majkl a Stepos vypozorovali, že pokud Mip mění destičky před závodem, spadne. Bohužel se nemýlili, ale na tomhle se už jet nedalo :-), takže je Mip i přes Mišuge sýčkování vyměnil...

Na okruhu se projevilo nereálné rozdělení jezdců do skupin. V „rychlé skupině“ se našli jezdci, kteří by potřebovali spíše

kategorii „very slowly“ jak naznal NoFear, a naopak i v kategorii „medium“ byli chlapíci, kteří by se nemuseli stydět 

za vyčlenění do spolku Fast and the Furious.

Velkým zážitkem byl hromadný start, zdramatizovaný nejen jekotem motorů a divými výrazy některých jezdců,

kteří už v zaváděcím kole předjížděli jako draci, aby se pak se stejně divými pohledy před půvabnými umbrella girls zařadili zpět na své původní místo na startu. Ještě že tam holky stály, kdo ví, kde by tyhle rychlíky museli pořadatelé nahánět, aby se dostavili na řádný start…

Pak to vypuklo. Už tak našponované nervy potrápily nebezpečně odletující kameny od slicků zejména v pravé straně startovního pole (Dawemu v tě vřavě někdo rozstřelil plexi). Osobní dramata prožívali jiní, kterým např. zhasl motor (viď MiPe..), nebo se jim motorka postavila na zadní…a každý zvlášť se snažil hlavně PŘEDJET, NEPŘEJET a nebýt PŘEJET. Skládání do první zatáčky bylo velmi dramatické, mohli to posoudit zejména šťastnější z diváků, kteří se namačkali na střechu boxů, kde různě vyseli či vláli na kovové konstrukci a všeobecně bránili dalším, aby tento okamžik dostatečně zdokumentovali. V tomto ohledu bohužel musím vyjádřit též kritiku směrem k pořadatelům, protože všechny tribuny, ze kterých by si mohl divák býval celý závod dostatečně vychutnat byly nepřístupné..

 

Tempo závodů bylo oproti tréninkům velmi rychlé a dravé. Mip bohužel nedojel, jeho podrobný komentář nešťastné situace si můžete přečíst v jeho racing koutku (včetně podrobné fotodokumentace). Dawe měl větší štěstí, vylepšil si osobní rekord a skončil na 13. místě těsně za poháry. S výkonem (1:51.1) byl spokojen, na druhé testování na Mosteckém okruhu to nebylo špatné…a nutno dodat, že byl především rád, že na rozdíl od svých kolegů dojel v pořádku. Majitel našeho luxusního taxíku (který mimochodem za těch 600km co jsme odjeli vdechl 120 litrů benzínu) motorku složil při oslavě konce závodu, čemuž se tedy říká opravdu pech! No jo, zkušenosti se musejí posbírat i z kačera…..ale prý z toho postaví okruhovku:-). Podle následných komentářů si to všichni hezky užili, zazávodili si a to je přece nejdůležitější. Všichni doufáme, že s tím, jak Mip vysype kačera z laminátů zavládne zase optimismus a příště se zase trošku porychlí. Takže se těšíme v Brně!

koukněte se také, jak tenhle den viděli ostatní:

Majkl31 na Mišuge stránkách

Ducati1098 z LAMAś teamu

NoFear4

jak a proč boural MIP

prohlédněte si fotky a videa

Škody na Igorově R1:

 

 

 

 

—————

Zpět